Einde burgeroorlog

Tamil Tijgers

De Tamil Tijgers is een organisatie van de bevolkingsgroep Tamils in Sri Lanka . Sinds de jaren zeventig vecht dit Bevrijdingsleger van Tamil Eelam, zoals de organisatie voluit heet, voor een onafhankelijke Tamil-staat in het noorden van Sri Lanka . Om dit te bereiken worden terreurtactieken gebruikt en geen enkele compromis aanvaard.

De VS hebben om deze reden de Tijgers in 1997 op een lijst van terroristische organisaties geplaatst. In 2006 ging ook de Europese Unie  i over tot deze maatregel, nadat jarenlange onderhandelingen tot niets hadden geleid.

Behalve in Sri Lanka , zijn de Tamils ook woonachig in Singapore, Maleisië en de Zuid-Indiase staat Tamil-Nadu. Hoewel ongeveer driekwart van de bevolking in Sri Lanka Singalees is, vormen de Tamils in de noordelijke en oostelijke gebieden de meerderheid. Tot aan de Portugese kolonialisatie was het eiland Sri Lanka, toen nog Ceylon geheten, opgedeeld in vier koninkrijken, waarvan er drie onder Tamil-gezag vielen.

Na de onafhankelijkheid van Ceylon in 1948 werd een centrale regering in het leven geroepen die een evenwichtigere afspiegeling van de bevolking vormde. De Tamils voelden zich in dit nieuwe centrale gezag ondervertegenwoordigd. Via de politieke weg probeerden de Tamils autonomie te bewerkstelligen in de provincies waar zij de meerderheid vormden. Dit lukte echter niet.

Vanaf eind jaren zeventig kregen miltante groepen binnen de Tamils meer invloed. In 1983 mondde dit uit in een eerste gewapend conflict met het Sri Lankese regeringsleger. Deze gebeurtenis vormde het startsein voor een lange bloedige onafhankelijkheidstrijd.  Vanaf de jaren tachtig vluchtten veel Tamils naar India, West-Europa en de VS. Het zijn deze Tamils die later de guerrillastrijd grotendeels financierden.

In 2000 bereikten Noorse bemiddelaars een staakt-het-vuren tussen de Tamil Tijgers en het Sri Lankese leger. Scandinavische troepen zorgden voor de vredeshandhaving. Toen in 2005 de Sri Lankese minister van buitenlandse zaken werd vermoord, liepen de spanningen opnieuw op. Vanaf 2006 voerde het Sri Lankese leger de druk op de Tamil Tijgers op, wat in 2009 na een maanden durend offensief tot de verovering van het belangrijkste Tamil-bolwerk, Kilinochchi, heeft geleid.  In mei 2009 sneuvelden belangrijke Tamil-leiders. Het verzet van de Tamil Tijgers werd hiermee definitief gebroken en de Tijgers hebben hun nederlaag toegegeven. Of dit ook tot een definitief einde aan de spanningen leidt, is echter de vraag.

De toeristen kunnen nu het gehele land doorreizen zonder problemen