Bezienswaardigheden+parken

Een mooie foto reportage gemaakt door Edwina Brookman van hun laatste vakantie in Sri Lanka met SAY – Tours https://www.facebook.com/EdBJeK50

Sri Lanka is een (ei)land gelegen in de Indische Oceaan. Sri Lanka staat bol van religie, cultuur, geschiedenis en een overweldigende natuur. Overal zijn tempels, stoepa’s, heilige beelden en allerlei gebedshuizen te vinden. Veel toeristen trekken naar de heilige steden zoals Kandy en Anuradhapura of bezoeken de vele prachtige natuurparken die er te vinden zijn. De stad Galle in het zuiden met zijn Nederlandse invloeden en zijn mooie fort zijn zeker een aanrader. Maar ook de uitmuntende witte zandstranden worden door vele gevonden voor een heerlijk dagje relaxen. Sri Lanka heeft aan bezienswaardigheden eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Cultuur, natuur, heerlijke stranden, wilde beesten en  ook niet onbelangrijk : lekker eten. Doordat het een relatief klein eiland is kun je prima met een van onze chauffeurs rondreizen en in 2 tot 3 weken alle hoogtepunten zien.

De culturele driehoek

In het binnenland van Sri Lanka vind je de ‘culturele driehoek’. Hier vind je de archeologische en culturele bezienswaardigheden van meer dan 2500 jaar oud. Een paar uurtjes ten noorden van Kandy ligt Sigiriya. Deze oude vulkaankern (de vulkaan zelf is door erosie helemaal verdwenen) steekt vanuit de jungle een paar honderd meter omhoog wat er behoorlijk spectaculair uitziet. Via ontelbare traptreden langs muurschilderingen en archeologische opgravingen kun je op de top van deze rots komen en je een prachtig uitzicht hebt over de tuinen rondom Sigiriya. Begin vroeg aan de klim want wanneer de zon eenmaal hoog aan de hemel staat wordt het echt te warm.

Niet ver van Sigiriya ligt Dambulla met haar de gouden tempel. Bovenop een ruim 100 meter hoge rots bevindt zich de tempel welke in de 1e eeuw voor Christus is gesticht. De rotstempel bestaat uit 5 kamers, grotten eigenlijk. De kamers zijn versierd met muurschilderingen en grote buddha beelden . Het stikt hier trouwens van de apen! Dambulla ligt vrij centraal en is een goede plek om te overnachten. Je kunt vanaf hier ook dagtripjes maken naar Sigariya en Polonnaruwa.

Op ongeveer 2 uur rijden van Dambulla ligt de heilige stad Anuradhapurna. Het is de oudste hoofdstad van het eiland en is in 437 voor christus gesticht. Destijds was deze koningsstad het centrum van de omgeving en vandaag de dag kun je nog vele restanten uit die tijd terugvinden.

Houdt rekening met de toegangsprijzen voor al deze bezienswaardigheden ze zijn vrij duur. Voorheen was het mogelijk om een ticket voor deze drie bezienswaardigheden te kopen maar dat is niet meer mogelijk.

De stranden

Sri Lanka heeft prachtige stranden, eigenlijk te veel om op te noemen. Wanneer je wilt surfen is Arugam Bay aan de oostkust een goede plek om te verblijven. Het strand is enorm breed en in het dorpje zitten genoeg leuke restaurants en guesthousjes. Uiteraard is een kamer of hutje met uitzicht op zee duurder dan wanneer je genoegen neemt met uitzicht op de hoofdweg. De zee is vrij ruw en zwemmen is hier niet altijd mogelijk. Eind september was de stroming enorm sterk en moest je echt moeite doen om je zwembroek niet te verliezen.

In het zuiden zijn tal van kleine baaitjes en stranden. Één van de populairste baaitjes is Unawatuna. De Tsunami heeft hier destijds flink toegeslagen maar inmiddels heeft men weer volop nieuwe hostels en hotels gebouwd. Helaas hebben ze deze helemaal op het strand gebouwd waardoor er bij vloed nog maar weinig zandstrand over is. Maar dat neemt niet weg dat het een prachtige plek is. Vanaf half oktober kun je hier ook goed duiken en snorkelen. Het ligt op nog geen half uurtje van Galle, een oude koloniale stad waar nog de nodige Nederlandse invloeden terug te vinden zijn.

Yala National Park

In het zuidoosten van Sri Lanka ligt, aan de kust, Yala national park. In dit park leven onder andere olifanten, krokodillen, beren, luipaarden, ontzettend veel vogelsoorten, herten en wilde zwijnen. Het is één van de beste plekken ter wereld om een luipaard in het wild te zien, alhoewel dit niet vanzelfsprekend is. Je kunt eenvoudig een jeep met chauffeur huren om het park in te gaan. Het beste is om ‘s ochtend heel vroeg, zo rond 5 uur, te vertrekken zodat je als één van de eersten het park in kunt. De meeste kans om wilde dieren te spotten heb je tot een uur of 10, daarna wordt het al snel erg warm en liggen de meeste dieren liever in de bosjes. De entreeprijs voor het park is behoorlijk hoog en voor een jeep met chauffeur (incl entreeprijs) betaalden we 2022, € 85.- per koppel, . Je kunt zeker een goedkopere chauffeur vinden maar let wel op dat ze zich aan de regels van het park houden. Wanneer je met meerdere personen een jeep deelt zakt de prijs ook. Verder is het fijn als ze wat Engels spreken en ook echt hun best doen om de dieren voor je te spotten.

Hill Country

Het binnenland van Sri Lanka is heuvel- en bergachtig en bezaaid met theeplantages. Een bezoek aan een theeplantage mag eigenlijk niet ontbreken. Ella is een klein dorpje midden in de heuvels vanwaar je een aantal mooie wandelingen kunt maken. Vanuit Haputale, wat een stuk minder toeristisch is, kun je een wandeling maken naar Lipton peak, vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de heuvels vol met theestruiken. Onderaan Lipton Peak bevindt zich een theefabriek waar je, tegen een kleine vergoeding, een rondleiding kunt krijgen.

Worlds End/Horton Plain is een van de bekendste parken in de bergen waar je een route kunt lopen van ± 13 km. in een ongekende mooie natuur, het beste te bezoeken vanuit Nuwara Eliya, je moet er wel vroeg bij zijn daar in de morgen rond een uur of 10 de mist komt opzetten en je ziet dan niets meer van de pracht.

Rawana waterval op weg naar Tissa vanuit Ella 

Adams Peack

Voor de liefhebbers:  is gesloten vanaf midden mei tot midden december, afhankelijk van de volle maan en wie persé dan toch wil klimmen is op allerlei vlakken risico vol, duur en onverantwoord bezig.

 

Top 10 bezienswaardigheden van Sri Lanka

  Heilige Stad Anuradhapura Deze oude hoofdstad van Sri Lanka staat bol van historische bezienswaardigheden. Er zijn ruïnes te vinden die dateren uit de 10de eeuw voor Christus. De heilige boeddhistische stad heeft nog altijd vele kloosters die door veel pelgrims worden bezocht. De grote meren Nuwara Wewa en Tissa Wewa werden gebruikt om de stad van water te voorzien. Tegenwoordig is het hele gebied een groot openluchtmuseum met veel tempels, paleizen en allerlei heiligdommen zoals de Bodhi boom.
  Gouden Tempel van Dambulla De locatie van dit complex met grot tempels is in het midden van het land, iets ten noorden van de historische stad Kandy te vinden. Het grootste gouden Boeddhabeeld ter wereld is hier te vinden. Hoewel er meer dan tachtig grotten zijn gevonden, zijn de meest belangrijke heilige kamers verspreid over vijf grotten. Hier zijn veel beelden, schilderijen en tekeningen te vinden van Boeddha, Vishnu, Ganesh en koningen als Nissankamalla en Valagamba. De meest spectaculaire grot telt een afmeting van zo’n 50 meter breed, 23 meter diep en 7 meter hoog.
  Polonnaruwa Ten zuid-oosten van de heilige stad Anuradhapura ligt deze andere historische stad. Ook hier zijn veel boeddha beelden, tempels, ruïnes en stoepa’s te bewonderen. De hindoeïstische Siva Devala tempels dateren van tussen de 10de en 13de eeuw. De prachtige beeldhouwwerken van Gal Vihira zijn bijzondere meesterwerken. Het fraaie bouwwerk van Rankot Vihara zal zeker je aandacht trekken. Het grote ronde koepelvormig dak van deze dagoba is gemaakt van aarde, baksteen en gips. Hierin worden heilige relikwieen of lichamelijke resten van de boeddha bewaard.
  Sigiriya In dit complex zijn ruïnes te vinden van een paleis, tuinen, grachten en terrassen waarvan sommige met een waterpartij. Het geheel behoorde eens toe aan koning Kashyappan. Vanaf de 5e eeuw voor Christus werd het een klooster. Doordat het paleis op een rots ligt heeft het een mystieke uitstraling. De rots draagt de naam: Lion Mountain. Er zijn bijzonder veel fresco’s, schilderijen, beeldhouwwerken en fantastische tuinen te bewonderen.
  Woudreservaat Sinharaja In dit overweldigende nationale park zijn een aantal zoogdieren te vinden zoals enkele olifanten, en luipaarden. Maar doordat het woud zo dicht bebost is zijn er meer reptielen, vogels, amfibieën en vlinders te vinden. Het bos is ongeveer 11.000 hectare groot. In het reservaat zijn twee dorpen te vinden. Dit zijn Warukandeniya en Kolonthotuwa. De mensen leven hier in zeer bescheiden huisjes, veelal gemaakt van leem, bladeren en takken. Er zijn verschillende routes te volgen waardoor het aan te bevelen is om dit met een gids te doen. Denk wel aan het juiste schoeisel en kleding, ivm bloedzuigers.
  Stad Kandy Centraal in het midden van Sri Lanka ligt dit pareltje. De stad wordt omgeven door de heuvels van de Kandy plateau. Het wordt genoemd als één van de mooiste steden van het land. Vooral de Sri Dalada Maligawa (Tempel van de Tand) is een top bezienswaardigheid. Het is in de boeddhistische cultuur een zeer voorname heilige plaats. Verder vind je er een koninklijk paleis, de Lankatilaka Tempel, de Gadaladeniya Tempel en een schitterende en overweldigende Koninklijke botanische tuin, Peradeniya. In het centrum zijn veel handwerken en allerlei kunstzinnige creaties te koop. De jaarlijkse processie Esala Perahera, waarbij overdadig versierde olifanten in een optocht meelopen, trekt ieder jaar rond juli en augustus weer duizenden bezoekers naar deze historische stad.
  Nationale Parken Sri Lanka heeft een indrukwekkend aantal parken, waaronder nationale parken als Wilpattu National Park, Bundala National Park, Kumana Kudumbigala National Park, Uda Walawe Park en Yala Ruhunu National Park. Het grootste park is Wilpattu National Park. Het park ligt op ongeveer een dertig kilometer van de Heilige Stad Anuradhapura vandaan. Doordat het park een kleine zestig meren telt, trekt het veel diersoorten aan zoals de luipaard. Ongeveer een vierde deel van het 130.000 hectare tellende park is te bezoeken. De rest is zeer dicht bebost.
  Peradeniya Botanische Tuin De enorme tropische tuin in de stad Kandy is fenomenaal. Niet alleen in zijn afmeting, maar zeker in zijn afwerking. Het park wordt keurig netjes onderhouden en heeft een zeer diverse vegetatie. Er zijn wel tienduizend planten, waarvan er een kleine 4000 van zijn benoemd middels labels. Verder is er nog een ‘Orchid House’ met de meest uiteenlopende soorten orchideeën en is er een kruidenhuis te vinden in ‘Spice Garden’. De vele waterpartijen, bruggen en palmen maken van dit park een zeer romantische en rustgevende plek.
  Stranden Met zijn duizenden kilometers aan kustlijn heeft Sri Lanka natuurlijk een aantal pareltjes van stranden. Veel van de luxe ressorts bevinden zich aan de meest populaire stukken strand. Met name bij Negombo Beach is het fraaiste deel te vinden. Watersportliefhebbers zoeken vaak de plaatsen Bentota en Arugam Bay vanwege de ideale omstandigheden. Andere bekende en mooie stranden zijn: Unawatuna Beach, Arugambay Beach, Dickwella Beach, Trincomalee Beach, Matara Beach en Arugam Bay, tegenwoordig wordt steeds vaker Kalpitiya aan gedaan voor kite surfen, eigenlijk een geheel nieuw ontdekt gebied.
  Kitulgala Liefhebbers van films als ‘The Bridge on the River Kwai’ mogen deze kleine stad niet passeren zonder een blik te hebben geworpen op de beroemde brug. De brug werd door gevangenen in Thailand gebouwd, maar de film werd in DSri Lanka opgenomen. Vele van hen zijn gestorven aan ziektes en mishandelingen. Vaak wordt deze plaats aangedaan tijdens excursies over de rivier met bijvoorbeeld een boomstamkano. Rondom het heuvelachtige gebied zijn voornamelijk rubber- en bananenplantages te vinden. Je kunt er onder andere raften, hiking en zip-lining.

Voor bezoekers van Sri Lanka zijn de volgende parken het meest interessant:

Bundala: Park met veel water, vogels (flamingo’s) en krokodillen. Dit park ligt in het zuiden

Delft: Eiland met wilde paarden. Park ligt in het noordwesten.

Gal Oya: Veel meren en heuvels in het landschap. Veel vogels, kans op luipaarden en olifanten. Dit park ligt aan de rand van de bergen in het oosten.

Hikkaduwa: Maritiem park, beslaat het koraalrif van Hikkaduwa in het zuidwesten. Je kan hier duiken, snorkelen of met een bootje naar toe.

Horton Plains: Hoogvlakte in het midden van het eiland. Hier komen elanden en diverse andere dieren voor. Beroemd vanwege de mooie landschappen, uitzichten (Wold’s End) en het koele klimaat. Druk in weekenden en feestdagen.

Kaudulla: Dit is een echt olifanten park met water en grasland langs de meren. Ook veel vogels. Ligt in het midden/noorden.

Kumana: In het zuidoosten. Hete vroeger Yala East, maar is nu een eigen park. Wetlands, riviertjes, meren, bossen en droge gebieden wisselen elkaar af. Hier kan je olifanten, luipaarden, bijzondere vogels en veel kleinere zoogdieren tegenkomen. Een heel mooi en rustig park.

Maduru Oya: Een park in het oosten dat echt een parklandschap biedt met veel gras en lage struiken. Hier zitten veel olifanten en sporadisch een luipaard. Hier kan je ook veel vogels vinden. Nog niet toeristisch.

Miniriya: Zusterpark van Kaudulla, veel olifanten en hier vindt dan ook de “Gathering” (het samenkomen van kuddes olifanten) in augustus en september plaats. Op dat moment erg toeristisch.

Pigeon Island: Koraaleiland voor de kust van Trincomallee in het oosten. Heel veel koraal met rifhaaitjes, tropische vissen en zeeschildpadden. Erg druk in het seizoen, maar desondanks zeker de moeite waard als je van snorkelen houdt.

Udawalawe: Dit is hét olifantenpark van Sri Lanka, daarnaast zitten er veel watervogels en sporadisch een luipaard (vaak in de bomen). Bij dit park ligt ook de ETH (Elephant Transit Home) waar weesolifantjes worden opgevangen, genezen en weer in de natuur uitgezet als ze groot genoeg zijn. Dit is het enige project in Sri Lanka die dat doet.

Wasgamuwa: Beroemd om zijn beren, maar de kans is groter om olifanten te zien. Rustig park met een mooie vegetatie in het midden van het eiland.

Wilpattu: Eén van de grootste parken gelegen in het noordwesten van het eiland. Hier zitten bijna alle dieren, olifanten, beren, luipaarden etc. Uiteraard zijn de grote roofdieren moeilijk te vinden maar de kans is zeker aanwezig. Kan druk zijn in de weekenden.

Yala: Het beroemdste park van Sri Lanka in het zuiden. Yala heeft de hoogste concentratie luipaarden per vierkante kilometer in de wereld. De kans dat je er één ziet is erg groot. Het is wel een druk park waarbij je soms echt in de file staat.

Entrée prijzen op basis van een persoon of anders vermeld, 2022

Deze heb ik verwijderd daar het niet meer mogelijk is om de prijzen vast te stellen, ze wijzigen dagelijks, wanneer je wilt weten hoeveel een bezoek aan een Nationaal park kost of wat dan ook, stuur mij een mailtje en ik kan je dan de prijs voor die dag geven, ook de Euro en Dollar is onhoudbaar geworden.

Zodra jullie in Sri Lanka zijn nemen wij samen de te maken rondreis door en dan stellen wij ook een prijs vast, een prijs die geldig is voor de gehele rondreis. Mocht een activiteit niet doorgaan om een of andere reden dan krijgen julie het betaalde bedrag op het einde van de rondreis terug, via de 50% van de autokosten die jullie op het einde nog moeten betalen, wordt dit dan in mndering gebracht

Betalingen SAY / Tours.

Betalingen bij de eerste kennismaking   

50% van de auto vooraf, rest na afloop rondreis betaling doen aan de chauffeur.
Wanneer wij de hotels moeten boeken dan 100%
De eventuele parken die wij voor jullie gaan reserveren 100%
Fooien en tips zitten niet in onze bedragen inbegrepen.
Wij adviseren voor fooien:
In een restaurant, 2 personen 250rs, 4 personen 750rs, enz.
In hotel bagage boy, 250rs per koffer
Op safari voor de jeep chauffeur 2500rs
Op het einde voor onze chauffeur, 10% van de totale autokosten.
Bedenk alles is gewoon een voorbeeld, niks moet alles mag.

Alle genoemde bedragen onder voorbehoudt

Staat er iets niet bij, raadpleeg ons door het sturen van een mailtje.
Alle safari’s worden uitgevoerd in privé jeeps, en als extra flesje water en fruit en met volledige verzekering, enkel Mineriya wordt geen drank of iets dergelijks gegeven, is daar verboden, dit ivm voederen van de dieren.
Voor groep safari, prijzen op aanvraag
Prijswijzigingen onder voor behouden
Opmaak deze lijst 01-06-2023

onderstaande foto’s de prachtige zonsondergang, iedere avond te zien tussen 18.15 uur en 18.45 uur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

zons ondergang Negombo

Sri Lanka telt ook meer dan 600 watervallen

Nieuw-1