Toerisme

Voor een uitgebreide video informatie gemaakt door Sanne Kömhoff en Rik Vissers over het mooie Sri Lanka dat ze in eerste instantie niet zouden aandoen met hun zeilboot waar ze op dat moment al meer dan 5½ jaar mee onderweg waren.

http://www.sailingincentive.nl/…/trincomalee-2-31…/

of Sanne en Rik op rondreis door Sri Lanka

Voor een bezoek aan Sri Lanka heb je tegenwoordig vanaf 1 januari 2012 een ETA visa nodig, dit kun je aanvragen via internet,  per 1 januari 2017 kost dit $ 50.-/pp, klik op link om een aanvraag te doen, http://www.eta.gov.lk/slvisa/

Treinkaartjes zelf online boeken via
https://www.visitsrilankatours.co.uk/train-tickets-1.html (copie en plak), 

Meer toeristen naar Sri Lanka

Voor het 5de jaar op rij is het aantal toeristen naar Sri Lanka flink gestegen. In het eerste kwartaal 2015 is de teller gekomen op ruim 478.000 bezoekers. Dat is ruim 13% meer dan het zelfde kwartaal in 2014. Het 2de kwartaal is uit historisch oogpunt het rustigste kwartaal. Mij benieuwen of ze met de drukke zomer in het vooruitzicht boven de 2 miljoen komen dit jaar…Nu na al die moeilijke jaren met de aanslagen van 2019 en dan de corona periode is het aantal toeristen weer een beetje in de lift, nu 3 maart 2023 is het aantal toeristen wat Sri Lanka bezocht in de eerste twee maanden weer boven de 200000 gestegen, niet veel maar er is weer een beetje hoop, enkel de Nederlandse toerist laat het nog effe afweten, ook de gestegen kosten spelen mee.

Statistieken over toerisme naar Sri Lanka van voorgaande jaren zijn hier te vinden:

http://www.sltda.lk

Leuk om te weten: Nederland staat in de top 10 van de landen die Sri Lanka bezochten. Op plaats 10 met 28.000 bezoekers in 2013.
Momenteel 20-12-2018, is bekend dat er in 2017, 51.148 Nederlandse toeristen en 14.616 Belgen Sri Lanka bezochten, in totaal bezochten, 2.116.407 mensen Sri Lanka
Voor de Nederlanders is dat bijna een verdubbeling in 5 jaar tijd.

Opmerkelijk maar ook begrijpelijk: China staat nu op nummer 2 na India. Begrijpelijk omdat er de laatste jaren veel mega-projecten (wegen, hotels, vastgoed e.d.) worden gefinancierd door China. Dit levert een stroom van Chineze arbeiders op. Wellicht laten deze arbeiders ook hun familie tijdelijk overkomen wat wellicht deze toestroom gedeeltelijk verklaard.

Ander feit: Het aantal Russen daalt enigszins. Echter voor menig toerist een zege.

Uitgegeven: 19 maart 2012

KOTTE – Ondanks de wereldwijde economische crisis is het aantal bezoekers in februari naar Sri Lanka met 27% gestegen ten opzichte van februari 2011. Het aantal bezoekers steeg van 65.797 naar 83.549. De eerste twee maanden van 2012 zijn het aantal bezoekers bovendien met 21% gestegen vergeleken met dezelfde periode in 2011.

Volgens het Sri Lanka Tourisme Board is het aantal toeristen in 2011 met 30,8% gestegen ten opzichte van 2010. Het aantal steeg naar een record van 855.975 toeristen. De overheid van Sri Lanka hoopt in 2016 2,5 miljoen toeristen te mogen ontvangen die aangetrokken worden tot de stranden, heuvels, religieuze en historische attracties die het land te bieden heeft. Het Sri Lanka Tourism Board hoopt in 2012 950.000 toeristen te ontvangen.

Meer dan 40% van de toeristen komt uit het westen van Europa. Dit aantal steeg met 23,4% naar 38.364 bezoekers. Uit het oosten van Azië kwamen 47,4% meer mensen dan het jaar daarvoor en uit het zuiden van Azië heeft Sri Lanka 14,1% meer toeristen mogen ontvangen.

Geldontwaarding:

Sri Lanka kende grote problemen met de devaluatie van hun rupee, alles werd voor hen duurder wat uiteindelijk resulteerde in minder import, en flinke prijsstijgingen voor de lokale bevolking,  maar dagelijks kregen de toeristen meer voor hun dollar of euro, wat nog niet wil zeggen dat ze er meer voor konden kopen, ook in Sri Lanka is de prijsstijging ongekend hoog. Maar aan alles lijkt een eind te komen, de Euro en ook de dollar is sterk in hun waarde gezakt tot een diepte punt vandaag (17-05-2024) 320rs voor een euro, voor de Sri Lankaan enkel en alleen maar gunstig, voor de toerist minder.

Algemeen

Sri Lanka is een heel vrij land waar de bevolking je als een welkome gast ontvangt. Dan is het ook zo netjes om je als nette gast te gedragen. Een paar algemene tips: Aziaten tonen hun emoties minder dan Europeanen. Kussen, je stem verheffen of boos worden in het openbaar vinden zij dan ook vervelend. Voeten zijn onrein dus tik niemand (of iets) aan met je voet.

Geloof

Dit is echt belangrijk, ga NOOIT samen met een Boeddhabeeld op de foto. Boeddhisten zien dit als de grootst mogelijke belediging voor Lord Boeddha en zullen er op staan dat je het geheugenkaartje van je camera wist. Waarschijnlijk wordt je ook direct van het terrein verwijderd.

In een tempel draag je nooit schoenen (sokken mag), je schouders en benen moeten bedekt zijn. Draai je niet om voor een Boeddhabeeld, maar loop eerst twee stappen achterwaarts voor je omdraait. Hiermee toon je respect. Bij tempeldeuren stap je over de drempel heen en niet erop.

Westerlingen zijn soms geneigd om kinderen over hun hoofdje te aaien. Een heleboel Sri Lankanen geloven dat (jonge) kinderen een directe verbinding hebben met hogere machten. Dit gaat via hun hoofd en als je er overheen aait zou dit verbroken kunnen worden. Liever dus niet doen.

Kleding

In het straatbeeld zal je zien dat de meeste mensen er vrij bedekt bij lopen. Dit wordt van toeristen zeker niet verwacht, korte broek en shirt is geen probleem. Met ontbloot bovenlijf een winkel inlopen is niet echt netjes. Draag voor de rest luchtige katoenen kleding, ook in het regenseizoen want het regent meestal maar een uurtje. Een paraplu kan je goedkoop lokaal kopen.

Gezondheid

Er is geen Malaria op Sri Lanka, maar wij adviseren wel een goede muggenspray. Eten en drinken is over het algemeen (zeer) goed, maar blijf opletten: Geen rauw vlees en geen ongewassen fruit en groente. Vraag voor de zekerheid bij de reisdokter actueel advies.

Bedenk voordat je verdergaat:

Trucs om toerist geld af te troggelen / Afdingen

Geen prijsvermelding op producten, zodat je geen idee hebt wat zo’n sieraad eigenlijk moet kosten. Het enige dat je weet is dat je minstens de helft moet afdingen en dan wellicht nog te veel betaalt. Als je niet goed kan afdingen vraag dan of een ander het voor je doet. Kijk ondertussen niet te begerig en hou vooral geen portemonnee in je hand want daarmee geef je aan dan je wilt kopen. Doe dus zo ongeïnteresseerd mogelijk. Dat afdingen geldt natuurlijk ook voor taxiritjes die je het beste vooraf kunt afspreken tegen een vast bedrag.

Gidsen

Bij allerlei musea, dierentuinen en andere bezienswaardigheden dringen zich figuren aan je op die zich voordoen als officiële medewerkers die “niets kosten”. Maar naar enige tijd wordt toch wel duidelijk dat ze een leuke fooi erg op prijs stellen. Meestal heb je alleen maar hinder van dergelijke lui, die tevens bepalen hoe lang je ergens blijft kijken en welke verkopers en winkeltjes je bezoekt, waarmee ze samen heulen.

Religieuze plaatsen

Bedevaartsoorden en tempels maken vaak veel indruk op de toerist vanwege de ingetogen plaatselijke bevolking die naar de tempel komt voor gebed e.d. Laat je niet intimideren door figuren die op je gevoel spelen, door religieuze artikelen te kopen, waarbij je tevens een wens mag doen, “die beslist uit komt” .

Ik ken u

In een toeristenstreek waar de bevolking wat betreft uiterlijk niet op een Europeaan lijkt moet je niet gek opkijken als je op straat wordt aangeklampt door een vriendelijke man die beweert dat hij je kent omdat hij tot het personeel van je hotel behoort. Vervolgens probeert hij je vertrouwen te winnen en je zogenaamd te behoeden voor oplichterij daar hij wel vertrouwde goedkope adresjes kent. Meestal wordt je door dit soort slimme trucs echt overvallen en vergeet je (of durf je niet) te vragen bij welk hotel hij dan werkt.

De weg wijzen

Op straat zijn er allerlei mensen die je wel even de weg willen wijzen naar een bepaald gebouw. Ze beginnen te zeggen dat ze even mee lopen tot de hoek om je de richting te wijzen, maar je komt vervolgens het eerste uur niet meer van ze af. Op weg naar de betreffende bezienswaardigheid, moet je ook nog aanhoren dat ze een vrouw met 5 kinderen hebben, die het financieel moeilijk hebben. Pas na een forse fooi raak je weer van ze af . Dus wees waakzaam als je iemand de weg vraagt, die “toevallig” naast je staat.

Ongevraagde dienstverlening

Laat nooit iemand ongevraagd je hand lezen, je schouders masseren, je schoenen poetsen, je rondleiden en meer van dat soort onzin, want slechts met een flinke fooi raak je van die lui af.

Kinderexploitatie

In menig arm land worden kinderen gebruikt voor bedelarij, die hun verzamelde geld aan volwassenen moeten afstaan. In India worden kinderen daartoe zelfs mismaakt. Geef dus nooit rechtstreeks iets aan een bedelend kind, hoe triest het aangezicht ook is. Maar liever aan een liefdadigheidsorganisatie.

Bezoeken en excursies

Rondleidingen aan kruidentuinen, edelstenenmijnen, theeplantages, olifantenopvanghuizen e.d. komen altijd en overal voor. Besef dat elke rondleiding eindigt met het verkopen van producten, massage, collecteren enz. Niet erg als je toch iets wil kopen, maar stap anders eventueel niet naar binnen.

Wij zouden het zelfde doen

Het is niet prettig door opdringerige lieden aangeklampt te worden die diensten en producten aanbieden waar we niet op zitten te wachten. Maar tegelijkertijd kunnen we begrip hebben voor mensen die onder moeilijke omstandigheden het hoofd boven water proberen te houden. We willen alleen niet opgelicht worden.

bovenstaand  overgenomen van Sri Lanka Startpagina